• informatie
 • groep 8

groep 8

open dagen

Kom jij een kijkje nemen in onze school?

Natuurlijk wil je voordat je een keuze maakt voor een school wel eerst een kijkje nemen. Tijdens de open dagen is er van alles te doen en te zien. Natuurlijk zijn er docenten, leerlingen en ondersteunend personeel aanwezig om al je vragen te beantwoorden. Dat kan op onderstaande data op al onze locaties:

 • Zaterdag 4 februari 2023 10.00 - 14.00 uur 
 • Woensdag 8 februari 2023 18.30 – 21.00 uur 

Online informatie-avond voor ouders

 • Dinsdag 17 januari 2023 18.30 - 19.30 uur

opleidingen

Opleidingen

De Johan de Witt Scholengroep is een binnenstadschool voor openbaar voortgezet onderwijs op zes locaties in voornamelijk het hart van Den Haag. We bieden alle opleidingen binnen het VO: vwo, havo, mavo, MYP, vmbo-kader, vmbo-basis, vmbo-p (praktijkonderwijs), entree en ISK. Alle opleidingen hebben het predicaat 'Excellente school'. 

Opleidingen per locatie

Je vindt de opleidingen op verschillende locaties:

 • Capadosestraat: entree, vmbo kader, vmbo basis, vmbo-p (praktijkonderwijs)
 • Hooftskade: havo (onderbouw), mavo (onderbouw), MYP, vmbo kader, vmbo basis
 • Zusterstraat: vwo (gymnasium en atheneum), havo, mavo, MYP, vmbo kader, vmbo basis
 • Glasblazerslaan/ Vermeerstraat/ Helena van Doeverenplantsoen: ISK

Heb je geen specifiek advies gekregen van de basisschool kijk dan bij:

waarom JDW?

Waarom kies je voor ons?

Naar de brugklas

Volgend schooljaar maak jij een spannende en belangrijke stap: van de basisschool naar het voorgezet onderwijs. Hoe ziet les op het Johan de Witt eruit? En wat bieden we allemaal nog meer? Voor nieuwe leerlingen maakte VO Haaglanden een magazine met interviews en informatie over alle scholen onder VO Haaglanden. Drie leerlingen uit de brugklas vertellen waarom zij voor het Johan de Witt hebben gekozen. In een uitgebreid interview vertelt mevrouw Hoorenman over wat typisch Johan de Witt is.

Alle opleidingen excellent

Het Johan de Witt is een van de beste binnenstadscholen van Nederland en al onze opleidingen hebben het predicaat ‘Excellente School’. Een onafhankelijke jury geeft dit predicaat aan scholen met bijzondere kwaliteiten.

Op onze school kun je alle opleidingen binnen het voorgezet onderwijs vinden: vwo, havo, mavo, vmbo-kader, vmbo-basis, praktijkonderwijs en ISK. Als je resultaten goed zijn, kun je altijd opstromen naar een hoger niveau. Dat kan gewoon binnen het Johan de Witt, omdat we alle niveaus in huis hebben.

Je ontwikkeling in beeld

Wij volgen je ontwikkeling goed. We analyseren de resultaten op toetsen om je verder te kunnen helpen. Een jaar bestaat uit vier periodes. Aan het eind van iedere periode heb je een PTO-week en in de bovenbouw heet dat een PTA-week. Je krijgt dan alle grote toetsen in één periode van ongeveer een week. De toetsen worden per vak digitaal afgenomen. Soms doe je een project binnen een vak. Onze projecten laten je kennis maken met hoe het vak in de praktijk werkt.

Studiecampus

Om je toetsen en je huiswerk goed te maken, helpen we je met plannen. Zo werken we met digitale studiewijzers waar je in één overzicht kunt vinden wanneer je welk onderwerp krijgt. Kun je extra hulp gebruiken? Op ons Huiswerkinstituut helpen we je met huiswerk en vakken waar je moeite mee hebt. Naast het Huiswerkinstituut bieden we ook de Zaterdagschool en de Vakantieschool aan. Dit valt allemaal onder de studiecampus.

Iedere klas een mentor

Je mentor is het eerste aanspreekpunt voor jou en je ouders. Bij hem of haar kun je terecht als je ergens tegenaan loopt, hulp nodig hebt of je meer wilt ontwikkelen. Elke periode spreekt de mentor met jou en je ouders op de ouderavond over hoe het gaat.

Je krijgt drie keer per week mentorles. In de mentorles krijg je Executieve Functies, GRIPP en Loopbaanoriëntatie (LOB) waarin jij ontdekt wat bij je past en welke keuzes je moet maken voor jouw toekomst. Ook ga je in die lessen op bliksemstage waarbij je kennismaakt met bedrijven. Zo kun jij ontdekken waar je interesses liggen.

Ontdek je interesses en talenten

Onze school staat midden in de stad én midden in de wereld. We gebruiken de omgeving om je te laten zien wat de wereld te bieden heeft. Je krijgt de kans om je talenten  verder te ontwikkelen. Zo hebben we de Sportcampus en Kunstcampus. De sportcampus is het naschoolse sportprogramma van het Johan de Witt. Vrijwel iedere dag kun je er na schooltijd allerlei sporten gratis doen, zoals basketbal, volleybal, voetbal en zwemmen.

Op de Kunstcampus maak je kennis met dans, theater, film, beeldende kunst, taal en muziek. Je les wordt verzorgd door de culturele instellingen uit Den Haag. Ook na schooltijd kun je aan de slag met de Kunstcampus.

IB-MYP

IB-MYP

Er zijn IB World Scholen over de hele wereld. Deze scholen hebben het doel om leerlingen op te leiden tot onderzoe­kende, goed geïnformeerde en zorgzame jonge mensen, zodat zij met elkaar een betere en vreedzamere wereld kunnen maken. Het Johan de Witt wil dit natuurlijk ook en daarom starten we in schooljaar 2022/2023 met een MYP-klas. Johan de Witt Scholengroep is kandidaatschool voor het Middle Years Programme (MYP) van het International Baccalaureate (IB). In de toekomst willen we een erkende IB World School worden.

Wil je meer weten over IB en MYP? Lees dan hier verder of vraag informatie aan of een online gesprek.

soorten klassen

Reguliere klassen

Ben jij die echte havo-leerling of die echte vmbo-basis-leerling? Heb jij één advies gekregen en past dat helemaal bij jou? Dan kun je bij ons terecht in de klas op jouw niveau. Je zit dan in de klas met andere leerlingen van hetzelfde niveau.

Soms is het nog niet helemaal duidelijk welke opleiding het best bij je past. Het Johan de Witt wil deze leerlingen meer tijd geven om dit te ontdekken. Dat kan in de kansklas of de heterogene brugklas. In deze klassen krijg je de kans om je verder te ontwikkelen of leervertraging in te halen. Daarna kun je doorstromen naar de best passende opleiding. Wij volgen daarin het advies van de basisschool. 

Kansklassen

Heb je een dubbeladvies gekregen? Dan ben je het best op je plek in een kansklas. Je krijgt onderwijs op het hogere niveau, maar voor beide opleidingen een rapport. Aan het einde van het eerste leerjaar kijken we op basis van resultaten en ontwikkeling van de leerling welk niveau het beste past. We bieden de volgende kansklassen:

 • havo/vwo
 • mavo/havo
 • vmbo-kader/ mavo
 • vmbo-basis/ vmbo-kader
 • vmbo-p (praktijkonderwijs)/ vmbo-basis

Heterogene klassen

Ben je nog volop in ontwikkeling en heb je meer tijd nodig? Dan is de heterogene brugklas misschien wel wat voor jou. In de heterogene klas zitten drie opleidingsniveaus bij elkaar. Je volgt een eigen programma. In drie jaar tijd kom je erachter op welk niveau jij examen kunt doen. We bieden de volgende heterogene klassen:

 • mavo/ havo/ vwo
 • vmbo-kader/ mavo/ havo
 • vmbo-basis/ vmbo-kader/ mavo
 • vmbo-p (praktijkonderwijs)/ vmbo-basis/ vmbo-kader

 

aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

aanmelden

Hoe kun jij je aanmelden?

Weet je zeker dat het Johan de Witt de school voor jou is? Lees hieronder hoe je je kunt aanmelden dan zien we jou volgend jaar als nieuwe leerling op een van onze locaties. Lees hier meer over hoe de aanmeldprocedure bij het Johan de Witt verloopt.

Aanmelden bij één van onze locaties

Voor alle opleidingen kun je je vanaf 11 februari aanmelden. Dit kan op verschillende manieren:

 • per mail  
 • per post
 • in onze brievenbus

Om je bij ons aan te melden moet je de volgende formulieren ingevuld meenemen:

 • het aanmeldformulier brugklas
 • het adviesformulier 
 • de voorkeurslijst met 6 scholen 
 • de akkoordverklaring 

Heb je als advies vmbo-p (praktijkonderwijs) dan kun je gewoon langskomen met één van je ouders op onze locatie aan de Capadosestraat.