Het belangrijkste hulpmiddel om zicht te krijgen op de ontwikkelingen van de leerlingen op het Johan de Witt is het RTTI-systeem. RTTI biedt een eenduidige taal om met leerlingen en ouders in gesprek te gaan over leren en presteren. Op het Johan de Witt verdiepen we het gesprek over studievoortgang door het verhaal achter het cijfer te ontdekken en dit te koppelen aan concrete en passende acties voor verbetering. Naast het vergroten van inzicht in de ontwikkeling van de leerling en ons eigen onderwijsproces, is het eveneens een middel om de leerling een aantal vaardigheden bij te brengen die hij nodig heeft in zijn verdere leven: metacognitie (het ‘denken over je denken’), algemene zelfreflectie en ‘leren leren’.
Niveaus van cognitie
Met behulp van het RTTI-systeem worden scherp en transparant de vier te onderscheiden cognitieve niveaus van leren in kaart gebracht. RTTI maakt de cognitieve ontwikkeling van leerlingen inzichtelijk en werkt binnen de school als motor voor onderwijsontwikkeling.
De letters R, T, T en I staan voor vier verschillende niveaus van cognitie:
- Reproductie
- Toepassing in bekende situatie
- Toepassing in nieuwe situatie
- Inzicht
Gedragsindicatoren
Naast de verschillende cognitieve niveaus worden er ook gedragsindicatoren gekoppeld aan de resultaten van de leerling, OMZA genoemd. De letters O, M, Z en A staan voor vier indicatoren die samenhang vertonen met de vier cognitieve niveaus:
- Organisatie
- Meedoen
- Zelfvertrouwen
- Autonomie