• informatie
  • nieuws
  • Boekenbon Literatuurprijs 2021

Boekenbon Literatuurprijs 2021

22 november 2021

Op woensdag 10 november kwam een aantal leerlingen van verschillende Haagse scholen bijeen om hun favoriete boek van de shortlist voor de Boekenbon Literatuurprijs 2021 te kiezen. Zij lazen vooraf een van de vijf genomineerde boeken. Daar deden aan mee: Esther Gerritsen (De terugkeer), Wessel te Gusslinko (Op weg naar de Hartz), Tobi Lakmaker (De geschiedenis van mijn seksualiteit), Chris de Stoop (Het boek Daniel) en Peter Terrin (Al het blauw). Van onze school was een aantal leerlingen van 5 vwo zo stoer om hieraan mee te doen. Hieronder vertellen twee leerlingen uit V5B hoe zij deze bijeenkomst ervaren hebben. Beide leerlingen hebben het boek "De terugkeer" van Esther Gerritsen gelezen. Bekijk ook het filmpje waarin een van de leerlingen ook uitgebreid aan het woord komt.

Een leerling uit V5B:
"Als je een interessant boek leest, leef je helemaal met de karakters mee. Met hun persoonlijkheid, emoties, voortgang en levensverhaal. Maar je vergeet dat al die verzonnen personages eigenlijk uit de fantasie van één creatief, talentvol mens komen. Ik had het boek van Esther Gerritsen gelezen en op 10 november heb ik haar ontmoet. En omdat ik zelf schrijver wil worden, was het alsof ik mijn toekomstige zelf in haar zag.

Een leerling uit V5B:
Dit was een van de beste ervaringen die ik kon hebben. Ik heb de schrijver van het door mij uitgekozen boek mogen ontmoeten en heb de gelegenheid gekregen haar vragen te stellen. Vervolgens kreeg elke groep de vraag waar hun gekozen boek over ging en moesten zij aan het einde vertellen waarom dat boek moest winnen.

Ik had als eerste van alle leerlingen het woord gekregen om te vertellen over "De terugkeer". Het gevoel dat ik op dat moment had was onbeschrijflijk. Vol spanning en moed ging ik vertellen. Ik vertelde wat ik zo interessant vond aan het verhaal, wat mij was opgevallen en wat mijn relatie was met het verhaal. Al met al raad ik iedereen aan om dit een keer te doen. Het is een ervaring die je moet hebben beleefd. En ja, hoe vaak krijg je nu de kans om een schrijver van je boek te ontmoeten.